Minipaardjes Stal Veldhoek

Minipaard: rasstandaard

Algemeen: het Minipaard heeft dezelfde verhoudingen als een groot rijpaard. De merrie is fijn gebouwd en heeft een elegante uitstraling. Hengsten moeten een aura van kracht en mannelijkheid met zich mee dragen.

Schofthoogte: we onderscheiden twee maten onder de Minipaardjes; de minimaat en de kleine maat. De kleinste paarden hebben een minimaat, wat inhoudt dat ze niet groter zijn dan 86 cm. “Grote” Minipaarden hebben een kleine maat. Ze zijn dus groter dan 86 cm, maar kleiner dan 106 centimeter. De stokmaat wordt gemeten ter hoogte van de laatste haar van de manenkam.

Kleur en vacht: alle kleuren worden aanvaard. De vacht moet zacht zijn en stralen. Manen en staart zijn verzorgd en glanzend.

Voorkomen van het Minipaard

Hoofd: het hoofd van het Minipaard is verfijnd en edel. Het staat in proportie tot de lengte van de hals en het lichaam. Het voorhoofd is breed met grote, wijd uit elkaar staande, sprekende ogen. Daaronder loopt het voorhoofd mooi recht of een beetje hol. Het dier heeft een fijne neus met grote neusgaten.

Oren: hebben een doorsnee lengte en staan in verhouding tot het hoofd. De oortjes zijn fijn, gespitst en wijzen naar binnen.

Hals: sierlijk, soepel, bespierd, lang en buigzaam. De hals staat in evenredigheid tot het lichaam en vertrekt niet te diep uit de borstkas. Er is een harmonieuze overgang naar de schoft. De keelgang is slank.

Schouder: de schouders zijn lang en lopen schuin over naar de schoft. Ze laten toe dat het Minipaard zich vlot en gracieus kan bewegen. Het paard heeft gespierde voorarmen.

Romp: is in verhouding tot de rest van het lichaam. Duidelijk afgetekende spieren met voldoende botstructuur. De rug is sterk. Vloeiende, evenwijdige toplijn. Het Amerikaanse Miniatuur paard heeft een diepe borstkas en flanken.

Achterhand: de heupen, dijen en schenkels zijn lang en gespierd. Het hoogste punt van de croupe komt even hoog als de schoft. De staart is niet overdreven hoog of laag ingeplant, maar loopt in vloeiende lijn met het kruis.

Benen: zijn hard en droog. Vanuit voor- en achteraanzicht staan ze recht en evenwijdig tegenover elkaar. De voeten wijzen naar voor. De koot staat schuin in een hoek van ongeveer 45 die vloeiend overgaat van de hoeven tot de grond. De hoefjes zijn rond en compact.

Beweging: het Minipaard beweegt zich vloeiend en soepel in alle gangen.


Disclaimer & privacybeleid